miercuri, 5 august 2009

Constructii ciudate si fascinante

Termenul de Arhitectura poate defini un proces,o profesie sau o documentatie.Privita ca un proces arhitectura este activitatea prin care se proiecteaza si se contruiesc cladiri ori alte structuri fizice de catre o persoana sau un calculator cu scopul de a oferi adapost.Ca profesie arhitectura reprezinta rolul acelor persoane sau aparate ce ofera servicii arhitecturale.Ca documentatie,de obicei bazata pe desene,arhitectura defineste structura sau comportamentul unei cladiri sau a unui oricare tip de sistem ce urmeaza a fi construit.

Pare de necrezut insa arhitectura este experimentata printoate simturile,dand nastere imaginilor auditive,visuale,olfactive si tactile.Din moment ce oamenii strabat spatiul,athitectura poate reprezenta chiar o secventa temporala.

Desi cultura noastra considera arhitectura ca fiind o experienta vizuala,celelalte simturi ajuta la o contopirea mai armoniasa dintre modul de a percepe mediul natural inconjurator si cel antropic,contruit.
Lucrari arhitecturale sunt deseori percepute ca simboluri politice sau culturale,chiar lucrari de arta.Civilizatiile antice sunt deseori descoperite si intelese prin realizarile lor arhitecturale
Spre exemplu piramidele din Egipt si Coloseumul Roman sunt simboluri culturale si sunt o veriga importanta in constiinta publica,chiar daca oamenii de stiinta au descoperit multe despre civilizatiile trecute si prin alte metode.Orase,regiuni si culturi continua sa se identifice prin intermediul monumentelor sale arhitecturale.
In zilele noastre arhitectii renunta la valorile traditionale,culturale,bazandu-se pe rationalism,empirism,structuralism,poststructuralism si fenomenologie.Pentru a intelege mai bine acesti termeni complicati observati cu atentie fotografiile atasate mai jos.
Aceste exemple de constructii moderne impresioneaza nu doar prin tehnica fascinanta si extravanganta folosita ,ci si prin aspectul lor bizar si misterios.


Device to Root Out Evil -Dispozitiv de eliminare a raului-(Vancouver, Canada)













The Crooked House -Casa cocosata-(Sopot, Poland)













Upside Down House -Casa intoarsa pe dos -(Szymbark, Poland)














The Basket Building-Cladirea cosulet- (Ohio, USA)













Kansas City Public Library -Libraria publica din Kansas-(Missouri, USA)














Erwin Wurm: House Attack-Atacul casei- (Viena, Austria)




















Wonderworks (Pigeon Forge, TN, USA)














Walt Disney Concert Hall (Los Angeles, California, USA)














National Architects Union Headquarters Centrul National al Arhitectilor-(Romania)



















Turning Torso (Malmö, Sweden)



















Atomium (Brussels, Belgium)

















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu