marți, 3 februarie 2009

Arta din deseuri


Conceptul “reciclare” se refera in general la transformarea obiectelor folosite in materiale brute care apoi sunt folosite la producerea unor obiecte noi.
In esenta,conceptul“refolosit” inseamna atat reutilizarea unui obiect pentru functiile pe care le indeplinea si inainte cat si”refolosire viata-noua” cand este utilizat pentru o functie noua.
“ReFolosirea este similara reciclarii,doar ca noi nu scapam definitive de lucruri,noi gasim noi intrebuintari pentru ele » explica INSPIRE,administratorul proiectului « The ReUse
Project »-un grup pe Flickr ce serveste ca hub international pentru artisti ReUse.
In continuare veti vedea 7 exemple uimitoare de creativitate,apropiate de art-junk( arta gunoiului)

1.Picturi de tip « egg-cubism » -Enno de Kroon
Conducand atat cubismul cat si arta reciclata in secolul XXI,olandezul Enno de Kroon foloseste cutii obisnuite pentru oua in locul panzei groase pentru a face tablouri spectaculoase in « doua si jumatate » dimensiuni (2,5D) incluse intr-un stil denumit Eggcubism.
« Valurile cartoanelor pentru oua limiteaza perceptia privitorului » explica Kroon,avertizand-l despre « pozitionarea in fata imaginii ». Classroom este o pictura mega progresiva,eggcubista,in care Kroom a lucrat luni de zile “Nu cunosc cu exactitate dimensiunea tabloului,dar trebuie sa fie cel putin de 40-50 metri patrati”estimeaza el.










Lichtekooi(pozata din stanga)









Schooldays

2.Ecodesign creativ -Mario Caicedo Langer
Expertul in Ecodesign creativ,Mario Caicedo Langer din Bogota,Columbia construieste jucarii,suporturi si accesorii din gunoaie,obiecte din viata de zi cu zi,parti de calculator si alte elemnte ReUsed. Deasupra : The Atack of the evil Scorpions.
Accesoriu de birou facut din PVC si alte obiecte din plastic.Prezinta carlige si agrafe metalice.









3. Proiectul Heidelberg -Tyree Guyton
Doi oameni au relatat povestea tragica a industriei de masini din Michigan mai bine ca oricine altcineva : Al doilea(din punct de vedere cronologic) a fost Michael Moore in uimitorul sau documentar din 1989 «Roger & Me » ce ilustra devastatorul impact al falimentarii catorva fabrici GM auto in Flint,Michigan. Primul a fost Tyree Guyton intemeietor al Proiectului Heidelberg.Denumit dupa o strada din Michigan,proiectul a fost inceput in 1986 si de atunci a devenit unul din cele mai influente medii de arta din lume.
Tyree a crescut pe strada Heidelberg si doar la varsta de 12 ani a fost martor la tragicul effect al dezordinii din Detroit unde cartere intregi si comunitati s-au transformat ghetouri divizate caracterizate prin saracie,abandon si haos. Cu ajutorul sotiei sale,Karen,si a bunicului si a mentorului sau Sam Mackey,Guyton a inceput sa curete loturi vacante din Heidelberg si din strazile Elba.La scurt timp dupa,au inceput sa transforme deseurile adunate intr-un mediu artistic,transformand strada,trotuarele si copacii in vaste instalatii
In 1991 si apoi in 1999 in ciuda faimei proiectului si recunoasterea sa ca mare capodopera,orasul a distrus partial din el. Restul este inca acolo,servind ca o sursa de inspiratie pentru multi artisiti si activisti sociali.








4.Vesela din ziare si reviste -UrbanWoodsWalker
Dupa ce a petrecut decenii in posturi variate incluzand ilustrator,grafic designer,si a participat la realizarea filmelor de desene animate,UrbanWoodsWalker din Chicago,USA s-a orientat in sfarsit spre crearea artei proprii.Desi este obsedata de detalii,s-a provocat pe ea insasi pentru “ folosirea nimicurilor pentru a obtine ceva de valoare,pentru o perioada indelungata » In alte cuvinte,obiectele de arta ale ei sunt facute din gunoi pur : obiecte gasite in padure,cosuri de gunoi,pe trotuare sau in tomberoanele de reciclare.










5.Pungi de plastic contopite -The Creative JAR
Ia niste pungi de plastic reciclate si ata,adauga niste resturi inauntru,contopeste-le pe toate,coasa-le,adauga nasture-ce obtii ?
Sotie,mama,fiica,mestesugar,creator,artist si designer : aceasta doamna din Nashville,Tn,USA trebuie sa fie atat de ocupata pe cat este si de talentata.















6.Junk Art -Steve Oatway
Australianul Steve Oatway-pictor si director de arte ajuta lumea sa fie mai curata si mai frumoasa prin intermediul Junk Art –ului-o formatiune de sculpturi din obiecte sau gunoaie gasite in cele mai izolate zone din Australia. « Pana la varsta de 15 ani am invatat sa lupt si o lupta am si acum » scrie Oatway pe site-ul sau,explicand si scopurile sale majore : « prin alcoolism,astm si un fiu degenerat,care e lumine mea stralucitoare fara de care nu am suflet »






7.Papusile din tinichea si rochiile de petrecere- Janet Cooper
In 1989 Janet Cooper a transformat colectia de capace de sticle ruginite intr-o afacere cu bijuterii pe care le-a vandut acum 4 ani magazinelor,galeriilor si muzeelor din SUA,Europa si Asia. In zilele noastre Janet Cooper-custode si artist din Massachusetts refoloseste capace de la sticlele cu vin,cutii de tinichea pentru a crea piese uimitoare,iar lucrarile sale au fost expuse in numeroase muzee contemporane de arta folk si de mestesuguri.
Sus : o rochie de petrecere facuta din materiale adunate de Janet in calatoriile sale : hartie,tesaturi,imagini decupate si decoratiuni.




















Si in Romania intalnim obiecte de arta realizate din deseuri.Iata si aici cateva exemple de artististi ,pasionati de arta reciclarii a materialelor.
Artă din furculiţe
Horia Nica este un tânăr artist care şi-a câştigat faima cu micile obiecte din metal pe care le face din tacâmuri. Prin răsuciri ale furculiţelor şi lingurilor din alpaca, Horia face mici sculpturi cu tematică variată, de la flori la personaje mitologice sau siluete umane şi zoomorfe, în diverse atitudini. Totul a început cu o furculiţă rămasă dintr-o trusă veche de tacâmuri. “În loc să o arunc, am răsucit-o şi am descoperit, ascuns în ea, un personaj”, spune artistul.




















Pantofi cu mesaje ecologice

Trei prietene, Cristina Ivan, Oana Baciucu şi Alexandra Simeonov, absolvente de filologie, şi-au descoperit pasiunea de a personaliza pantofi.
Cele trei tinere au realizat încălţări, unele funcţionale, din sticle de plastic, altele conceptuale, din gips,ornamentate cu beţe arse de chibrit sau chiştoace subţiri de ţigări.
Artistii si-au expus lucrarile ingenioase in cadrul expozitiei « Junk Made » organizata de EcoAssist,la Zoo Baneasca unde au fost reuniti tineri inventivi,studenti si absolventi ai Universitatii de Arte si ai Scolii Alternative de Gandire Creativa.



 Bijuterii  -click aici pentru a vizualiza fiecare bijuterie in parte






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu