miercuri, 4 februarie 2009

Arta strazii

Arta strazii (Street Painting) reprezinta redarea unor imagini artistice pe pavaje precum strazi,trotuare sau cladiri folosind materiale temporare(in special creta)

Aceasta activitate a fost practicata in Europa inca din secolul al XVI-lea.De exemplu pictorii de strada din Italia erau denumiti madonnari deoarece o reprezentau adesea pe Fecioara Maria ( Madonna)

Acesti madonnari erau de fapt artisti ambulanti care duceau o viata plina de libertate si calatorii palpitante.Ei calatoreau prin toate orasele si provinciile participand la toate festivitatile acestora. Desenau in piete publice sau in fata bisericilor locale folosind bucati de tigle de pe acoperisul caselor,carbune sau creta alba.Ocazional,trecatorii le lasau o bucata de paine,ulei de masline sau chair monezi.Odata cu incheierea festivitatii sau cu inceperea unei ploi,atat artistii cat si lucrarile lor dispareau.

Timp de secole madonnarii au fost niste artisti folk(populari),reproducand imagini simple cu materiale brute.Insa numarul lor a scazut considerabil si traditia lor a fost intrerupta odata cu inceperea celui de-al II-lea razboi mondial.

In 1972 prima competitie internationala de Street Painting (arta strazii) a avut loc in Grazie di Curtatone,Italia.Scopul acesteia era sa inregistreze si sa publice munca ultimilor artisti ramasi in acest domeniu.Cel mai batran artist depasea varsta de 90 de ani.

De-a lungul anilor ,competitia a atras atat artisti mai tineri cat si un public mai numeros,iar festivalul din 72 a dus la recunoasterea pe plan national al picturilor de strada de catre ministrul culturii.

Aceasta recunoastere a dus la extinderea unei noi generatii de pictori de strada.

In 1982 Kurt Wenner,un artist american,a inceput sa picteze pe strazile Romei si pana in anul 1983 a reusit sa creeze o noua forma de arta, cunoscuta sub numele de pictura de strada tridimensionala .

In 1984 inventia sa unca a fost transpusa intr-un film documentar numit “Masterpieces In Chalk” (Capodopere in creta) de catre postul National Geographic.Tot in acelasi an,a castigat titlul de Maestru in pictura strazii in cadrul festivalului Grazie,iar in 85 a creat prima pictura de strada 3D in Statele Unite,la muzeul de arte Santa Barbara.

In 1987 maiestrii in domeniu Kurt Wenner si Manfred Stader au introdus arta strazii in Old Mission Santa Barbara,California.De atunci atat pictura strazii traditionala cat si cea tridimensionala au fost raspandite peste tot in lume.Apelul inovator catre arta tridimensionala a inspirit mai tarziu artisti faimosi precum julian Beever si Gary Palmer.

Incepand cu secolul XXI pictorii de strada au putut crea iluzii incredibile si imagini tridimensionale folosindu-se si de aparate de fotografiat performante.

Iata mai jos cateva exemple renumite:


“Use your eyes” ( foloseste-ti ochii)

Aparent ai zice ca e o strada obisnuita dintr-un orasel din Germania.Dar daca o privesti dintr-un anumit unghi poti observa o scena apocaliptica.

Locul unde odata circulau masini ,pare sa fi suferit o explozie.in urma careia lava se scurge intr-o mare imensa

“Numai in fotografii iluzia va fi perfecta deoarece aceasta tehnica nu mai face parte din procesul picturii.Mai exista si unele fotografii in care iluzia devine iritanta-mai ales daca protagonistul nu o priveste din unghiul potrivit” a declarat autorul acestei lucrari,Edgar Mueller.


Arta interactiva

Arta strazii si mai ales arta tridimensionala este ceva nou pentru chinezi.Un grup de artisti ai strazii au fost invitati in Hong Kong sa ia parte la festivalul “Iluzia artei”.

Acestia au fost placut surprinsi vazand interesul enorm al chinezilor pentru acest tip de arta.Sute de personae au stat la rand pentru a se “juca” cu rechinii de pe asfalt.


Masina iluzionista

Pentru a obtine acest efect ,imaginea trebui fotografiata si apoi distors

ionata 25 de metri in lungime si 7 in latime.Asta inseamna in realitate 120 de metri patrati desenati cu creta pe asfalt,o munca incredibil de grea chiar si pentru cei trei profesionisti germani :G. Wosik,M. Stader si E. Muller.

Toata lumea care cunoaste orasul Hamburg ( locul unde a fost realizata lucrarea) si mai ales capriicile sale meteorologice isi poate da seama cat de dificil a fost pentru artisti.De trei ori imaginea a fost spalata de ploaie dar cu ceva noroc au reusit sa o finalizeze.


Liga campionilor in Paris

Cu aceasta ocazie,firma “Heineken” a invitat angajati din intreaga lume pentru a asista la finala in Paris.In ziua precedenta invitatii au fost chemati in Montmartre pentru a lua parte la diferite evenimente organizate in cinstea lor.Printre altele au fost si fotografiati pe o pictura de strada 3D ce infatisa lupta dintre liderii oponenti :Henry si Puyol.Mai tarziu invitatii si-au putut lua fotografiile drep suvenir


Un oras nou in inima Berlinului

Numele orasului este “Stunt City” si a fost “construit” in 4 zile.Ca trecator ar trebui sa inconjuri imaginea de 25 metri patrati,ca altfel risti sa cazi de la etajul 22 al unei cladiri virtuale de metropola.E posibil sa ai si ameteli desi esti cu picioarele pe pamant.

Se pare ca cei patru artisti nu au rau de inaltime:


3D pentru Telekom

Aceasta lucrare a fost facuta pentru cel mai cunoscut grup de telecomunicatii din Germania-Telekom.In majoritatea oraselor mari din Germania artistii Mario Ruthard,Manfred Stader ,Lisa Scholar ,Roland Josutties, Edgar Müller si Gregor Wosik au pictat un cub urias si colorat pe pe pavaj, prezentant asfel si oferta firmei respective.Dezavantajul este ca posibilii clienti trebuie sa stea intr-un anumit unghi pentru a vedea oferta ,insa o

astfel de reclama cu siguranta are un impact mai mare decat banalele afise lipite pe panouri sau cladiri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu